Η τηλεόραση είναι ένα μέσο ενημέρωσης και διασκέδασης. Πότε όμως αποτελεί κίνδυνο για μία οικογένεια;
Φαίνεται ότι ο κίνδυνος εντοπίζεται σε διάφορους παράγοντες. Πιο συγκεκριμένα, όταν η χρήση της τηλεόρασης είναι ανεξέλεγκτη (από γονείς και παιδιά), όταν αυτό που προβάλλεται είναι ακατάλληλο για ανηλίκους (όπως σκηνές βίας & επιθετικότητας, σκηνές πορνό, κτλ),όταν δεν αφήνει το χρόνο και το χώρο στους γονείς και τα παιδιά να εμπλακούν ουσιαστικά στην οικογενειακή ζωή και όταν διευκολύνει την αποφυγή της ουσιαστικής επικοινωνίας και υπονομεύει το διάλογο μεταξύ των μελών της οικογένειας οδηγώντας την σε μια αυξανόμενη αποξένωση!
Επειδή όμως ο έλεγχος είναι στα χέρια αυτού που τη χρησιμοποιεί κάθε φορά, καλό θα είναι να ληφθούν υπόψη ορισμένες προτάσεις «ασφαλούς χρήσης» της. Η χρήση της από όλους (γονείς και παιδιά) χρειάζεται να γίνεται με όρια τα οποία θα έχουν συμφωνηθεί από όλα τα μέλη της οικογένειας, οι γονείς να ενισχύουν και άλλους τρόπους διασκέδασης/χαλάρωσης μέσα στο σπίτι οι οποίοι προάγουν τα οφέλη της οικογενειακής συνάθροισης (επιτραπέζια παιχνίδια, κατασκευές, κτλ) και να μην είναι η τηλεόραση ο μοναδικός τρόπος διασκέδασης … επιλογές όπως θέατρο, λούνα παρκ, εκδρομές, καλό θα ήταν να προτιμούνται!
Σκοπός λοιπόν δεν είναι γονείς και παιδιά να φοβούνται και να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν την τηλεόραση αλλά να μάθουν πως θα την αξιοποιούν! Η οριοθετημένη χρήση της δεν αποτελεί κίνδυνο … απειλητική και ίσως και καταστροφική είναι η κατάχρησή της!
(Απρίλιος 2011, Εφημερίδα «Αττική Περιφέρεια»)